Izdvojeno
Infolinks
Google
Om
Nema zapisa.
Technorati
Google oglasi
Blog
ponedjeljak, kolovoz 24, 2009
Uskoro planirate otići na godišnji odmor, ali vas muči jedna stvar - kako osigurati stan od provale. 

Neosigurana vrata i prozori za provalnike predstavljaju jednostavnu mogućnost upada. Kod novogradnje treba voditi računa o ugradnji građevinskih elemenata klasificiranih prema evropskim normama.

Radi poboljšanja zaštite od provale, kod starijih objekata vrši se zamjena postojećih građevinskih elemenata ili se zamjenjuju novim sigurnosnim elementima.

Alarmne žice

Kada kupujete sigurnosne elemente, vodite računa o oznakama kakvoće ili potražite savjet kod kriminalističke policije, koja posjeduje liste testiranih i certificiranih sigurnosnih elemenata.

Evo nekoliko savjeta kako ćete zaštititi stan od provalnika: 


Na prozore i vrata, krovne prozore i svjetlosne kupole stavite brave koje se zaključavaju. Najbolja zaštita se postiže zamjenom starog sistema za zaključavanje s namotanim jezičkom sa jezičkom sa gljivastom glavom. On se čvrsto povezuje sa zatvarajućim limom na okvirima i odupire se alatima za podizanje.

Ugrožena vrata i prozore zaštitite sigurnosnim staklom s uloškom alarmnih žica za priključak na uređaj za dojavu provale.

Prozore u prizemlju možete zaštititi i rešetkama od čeličnih cijevi ili punim profilima sa poprečnim prečkama i zavarenim križnim tačkama, koji se izvode kao namotane rešetke.

Podrumski prozori

Podrumski prozori moraju imati stabilne pokrivne ploče rudarskog okna od staklenog armiranog betona. Rešetkasti roštilj ne predstavlja dovoljnu zaštitu, čak i kada je osiguran lancima, cijevima ili ugaonim željezom. Učinkovite su uzidane čelične cijevi sa razmakom od maksimalno 100 milimetara jedna od druge.

Za ulazna vrata kuće ili stana neophodna su protivprovalna vrata prema evropskim normama i klasama otpornosti WK 1 i WK 3. Za zaštitu od provale služe i otporni vratni listovi, stabilne brave s kaljenim zaporom, sigurnosni limovi za zatvaranje, sigurnosni okovi, špijun na vratima s vidnim uglom od 180 stepeni.

Sigurnosna brava i na sporednim vratima

Na sporednim vratima (vrata prema podrumskim prostorijama, sporedna vanjska vrata) svakako treba postojati sigurnosna brava (cilindrična brava, kodna brava, chubb-brava i sl.), a u nekim slučajevima dodatne zaporne brave, stabilni limovi za zatvaranje i distancne blokade.ljepotaizdravlje @ 04:43 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.